mandag 10. mai 2010

KolonihageOnsdag den 14 april var vi i visuell kultur og samfunn klassen på utflukt. Vi møtte opp i Stavanger sentrum og gikk deretter opp til Egenes kolonihage. Der fikk vi en oppgave vi skulle svare på, som kort framstil er å finne eksempler på god og dårlig byggeskikk i kolonihagen. 


Hytte nr.1
Denne hytten syns jeg var et eksempel på god byggeskikk. Hytta ligner på et hus i fra gamle Stavanger. Med like vinduer, samme hvitfarge, form på huset og den gamle taksteinen. Proporsjonene blir kanskje litt feil, da en kan se at taksteinene er "for store" for hytta. Panelet er liggende som er vanlige for hus på vestlandet og det er et lite påbygg på ene siden.
Hytta ligger fint til i hagen, når eg tenker på at det er en helt flat slette. Det er vanskelig å få et hus til å passe godt inn i et slikt landskap.


Hytte nr.2
Jeg synes også denne hytta var et eksempel på god byggeskikk. Hytta er brun med hvite karmer, og ser nesten ut som en modifisert utgave av en gammel tømmerhytte. Hytta er i sveitserstil, som er en utbredt byggemåte i Stavanger, så den passer godt inn historisk sett. Den er rektangulær med skråtak, som stikker litt ut fra veggen. Ved inngangspartiet er det bygget et lite skrånende tak, som står i stil med resten av hytta. Det er liggende panel, som er praktisk i fuktig klima, fordi det nederst mot bakken ofte må skiftes ut ganske tidlig. Hadde det vært stående panel, måtte hele vegen ha blitt byttet ut, istedenfor bare ett bord.

Hytte nr.3

Denne hytta bør nevnes i dette innlegget fordi det er det eneste bygget som er annerledes i hele kolonihagen. Vet ikke helt historien bak, men ettersom jeg husker ble det bygget som et lite prosjekt for å se hva man kan gjøre med kolonihagehytter. De trenger ikke å være så tradisjonelle som de er nå. Hytta er tegnet og bygget av arkitekt Tommie Wilhelmsen. Jeg liker hytta veldig godt, det er god utnyttelse av plassen, den er sikkert lys og fin inni pga. de store vinduene, og den er pen å se på.

Hytte nr.4
 
Denne hytta syns jeg var et eksempel på dårlig byggeskikk. Ikke fordi jeg syns den er stygg eller noe sånt, men fordi den er så stor. Hytta, og spesielt verandaen rundt tar opp nesten hele tomten, og når hele poenget med kolonihager er at du skal få ha en hage utenom leiligheten din i byen, ødelegger denne hytta for det. Hytta ligner et typisk ferdighus fra 80-tallet bare i mindre målestokk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar