onsdag 19. mai 2010

Moderismen og Frank Lloyd Wright

Modernismen er en stil som ble veldig populær i arkitektur fra 1920 til 1970 tallet. Husene preges av å være funksjonelle og skal være tidløse. Byggematerialer som blir mye brukt innen denne sjangeren er betong, stål og glass.

Frank Lloyd Wright var en amerikaner, som var og fortsatt er et veldig kjent navn innen arkitektur. Han regnes som en av de viktigste innen modernistisk arkitektur og han var også kjent for å ville ha en mer organisk forholdsvinkel til arkitektur, som da betyr at mennesklig design bør være mer i pakt med og tilpasset naturen.
Det kommer veldig godt fram i huset han designet "Fallingwater" Dette huset er i funksjonell stil og faktisk bygget over en foss som ligger i Pennsylvania. Huset ble donert bort og er åpent for besøk fra publikum. "Fallingwater" blir besøkt av ca 120 000 mennesker i året.
Et annet veldig kjent bygg som ble tegnet av Wright er Guggenheim museet i New York. Det var viktig for ham å skape en atomsfære som var passelig når en skulle se på vakre malerier og skulpturer. Som han selv kommenterer om bygget: 

"Entering into the spirit of this interior, you will discover the best possible atmosphere in which to show fine paintings or listen to music. It is this atmosphere that seems to me most lacking in our art galleries, museums, music halls and theaters."Som en kan se er bygget en blanding av organiske og mekaniske linjer og ser mye mer naturlig ut enn husene rundt museet. Bygget er vakkert utpå og inni.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar