torsdag 18. mars 2010

Kulturminner, Utstein kloster

Vi fikk i oppgave å finne ut om et kulturminne i nærmiljøet. Jeg sjekket litt på internett og fant ut at Rogaland fylke har over 31 799 kulturminner. Bare i Stavanger var det 3653 stk. Så det var mange å velge i.
Jeg ville prøve å finne et kulturminne som også da var en byggning, derfor endte jeg opp med å finne mer ut om Utstein kloster, som ligger på Klosterøy i Rennesøy kommune.

Utstein kloster er norges eneste bevarte kloster fra middelalderen. I dag blir det brukt til et museum, konferansested, lokaler til konserter og selskaper. Også hagen rundt klosteret er fredet, med bøktrær som er over 250 år gamle.
Klosteret er bygget for det meste i kleberstein, som er hentet fra Rennesøy og Mosterøy. Det er delt inn i mange forskjellige bygg, blandt annet en kirke og eget hus med en stor spisesal. Byggene er lagt slik at de danner et gårdstun i midten. Kirken er bygget i slutten av 1200 tallet og inni med de gotiske buene ligner det veldig på domkirken i Stavanger som er bygget rundt samme tid.
Utstein Kloster og Domkirken i Stavanger
Inne i byggene ligger det blant annet bibliotek, vinkjeller, soverom og en stue. Stuen er restaurert til å være slik den så ut på midten av 1700 tallet. 
Det er en vakker grønn tapet og resten av rommet går i rødt. Det er gulv i lyst tre.

1 kommentar:

  1. Utrolig fint kloster! Vært der selv. Veldig fine bilder og bra beskrevet! :) Rommet på det nederste bildet er forøvrig hjemsøkt ;)

    SvarSlett