onsdag 9. desember 2009

Scandinavian Design på Sølvberget

Forrige fredag fikk vi en omvisning av en scandinavian design utstilling på Sølvberget i Stavanger. Utstillingen var basert på 6 sitater av Italo Calvino, om skandinavisk design. Sitatene har titlene: Letthet, Hurtighet, Nøyaktighet, Synlighet, Mangfold og Konsekvens.
Hvert sitat har sin egen lille plattform med forskjellige gjenstander som eksempler.
Det som gjorde mest inntrykk på meg med utstillingen var: hvor mye kult en egentlig kan lage, hvis eg bare kommer på å lage det.
Jeg vet ikke om jeg føler jeg har en bedre forståelse av hva design er, fordi vi har gått så grundig igjennom det de siste 2-3 årene på skolen.









Utstillingen har en påhengende del av Grete Prytz Kittelsen, som er blant Nordens fremste designere. I industrien var hun en av de første kunstnerne, og var med i bedriften Cathrineholm A/S.
Hun lanserte serien "Cathrine" som er en fargerik design av bruksgjenstander. Det er eksempler på mange av hennes ting på denne utstillingen.



Etter å ha sett utstillingen fikk vi lage vårt eget design til kopper produsert av Figgjo. Vi fikk små firkanter med papir, som ble til glasur når en la det i vann. Vi fikk bruke fargene rød, svart og grå på koppene. Det var en veldig kjekk oppgave fordi vi ikke trengte å tenke ut en lang prosses om hvordan koppen skulle være. Vi fikk ikke lov til å lage skisser først, bare tenke på ferdig produkt, som var ganske frigjørende og deilig fordi på skolen må vi alltid lage masse skisser, dokumentere prosessen vår med å lage prosesshefte osv.

tirsdag 1. desember 2009

Propaganda plakat

Propaganda betegner i moderne språkforståelse en ensidig fremstilling av informasjon for at mennesker skal ta stilling til en sak på en bestemt måte. (Wikipedia)
Jeg har sett på propagandaplakater fra USA under 2 verdenskrig. De fleste plakatene spiller på at de som er igjen i landet må være modige og hjelpe landet sitt i vanskelige tider. Eksempel at kvinner burde ta seg enn jobb, istedenfor å bare være hjemme og leve på lønnen hun får fra mannen sin. Det er også mange bubdskap om at en bør spare på rasjoner og at en ikke skal diskutere produksjon av våpen eller hvor krigsskip befinner seg. På det siste punktet spiller de veldig på dårlig samvittighet. Det er bilder av døde soldater og unger som har mistet faren sin fordi noen hadde snakket i utide. Plakatene sier at det ikke er trygt å snakke, fordi fienden lytter på hva du sier.












Menneskene som er "hjemme" i USA er framstilt som sunne og pene mennesker som gjør hva de kan, og litt mer for fedrelandet sitt. Untatt i den ene plakaten jeg fant, der noen sitter på en bar og drikker, mens de diskuterer skipsposisjoner o.l. Personene er tydelig påvirket av alkohol. Plakaten sier også indirekte at en ikke skal gå å drikke, sløse med energi og rasjoner, med å gjøre slike ting.



onsdag 25. november 2009

Rolf Groven/Harald Oskar Sohlberg





Dette bildet er en parodi på bildet ”vinternatt i Rondane”  (Harald Oskar Sohlberg) og det heter ”tropenatt i Rondane”(Rolf Groven). Jeg kan tenke meg at bilde er en kommentar til global oppvarming. At naturlandskapet vi kjenner i Norge kommer til å forandre seg.
Bildene er malt i ganske lik stil, med en litt blålig farge og ganske naturalistisk. Det er jevne overganger mellom lys og skygge. Bakgrunnen til Rolf Groven sitt bilde er nokså likt som originalbildet med akkurat det samme fjellet som er blitt brukt, med nokså like farger. Bare at Groven sitt bilde er litt mer blålig kanskje for å vise at snøen smelter.
Største forskjellen er da at snøen på fjellet til Groven smelter, slik at det renner store elver ned fjellet og skaper en foss. Ved fossen er det vokst opp en palme, som trives like godt som de andre trærne.

Bilde skaper en debatt om global oppvarming. Det er mye i media om at kulturlandskapet vårt ikke blir ivaretatt. At bønder flytter og lar fjordene våre gro igjen. Men når vi ikke prøver å gjøre noe med klimaendringer, vil landskapet vårt forandre seg drastisk uansett.
Kanskje vi bør se på litt større problemer å prøve å løse dem, istedenfor å løse små problemer, som endret kulturlandskap.
Bildet setter fokus på hva som vil skje i Norge, som kanskje ikke har vært så klart for alle. Vi har nesten bare hørt om at vannet vil stige og det vil bli en katastrofe for land som Bangladesh. Her får vi se endringer i vårt eget land.
Men bildet trenger ikke egentlig å være kritisk til global oppvarming. Det kan også være en kommentar om å bare la klimaet endre seg, slik det har gjort mange ganger før. For ikke alle ville ha synes det var en katastrofe om vi fikk en vakker foss i Rondane, med varmere vær og eksotiske planter. Så bildet kan tolkes begge veier.

Å bruke kjente malerier for å vise en mening om noe, kan være et veldig godt virkemiddel. For bilde virker allerede kjent og vil kanskje fange interessen fordi du plutselig så noe som var annerledes. Men det vil kanskje ikke virke slik på alle, og hvis en da skal lage noe for hele samfunnet må en bruke et bilde som er veldig kjent for allmennheten. 

mandag 9. november 2009

Kjersti Andvigs kunstprosjekt "Coup de Grâce"



For å vise sin motstand mot dødsstraff strikket Kjersti Andvig kanskje det mest kjente henrettelsesapparatet gjennom tidene, giljotinen. Som de fleste vet er giljotinen det apparatet som ble brukt under den franske revolusjonen, for henrettelser. Av de mest kjente som møtte giljotinen var det Ludvig XVI av Frankrike og hans kone Marie Antoinette.
Disse henrettelsene ble brukt som folkeunderholdning og av de som så på satt det kvinner og strikket. For hver person som døde la de av en maske i strikketøyet sitt, slik at det ble ett hull. Derfor valgte Kjersti å lage en giljotin som var stikket i blodrødt garn.
Når giljotinen først kom i bruk ble den sett på som et stort framskritt fordi det ble ansett som en mer human henrettelsesmetode enn det som tidligere hadde blitt brukt. Det var også et framskritt i det at alle ble henrettet på samme måte, enten de var fra de lavere delene av samfunnet eller helt på toppen.
Kunstverket viser en motstand mot dødsstraff. Fordi det viser til fortiden og metoder som ble brukt som nå virker grusomme men da ble sett på som folkeunderholdning. Kanskje hun prøver å vise oss at mennesker kommer til å tenke på dødsstraff slik den blir utført nå, som like grusomt som vi nå tenker om hvordan giljotinen ble brukt under den franske revolusjonen.
At hun viser til metoder som ble brukt i det vestlige samfunnet tror jeg er et ekstra stikk til USA som fortsatt bruker dødsstraff.
Jeg liker prosjektet fordi her blir dødsstraff tatt opp, at det ikke bare skjer i Kina, Saudi-Arabia osv. men også i USA. Liker også at hun har brukt et annerledes media, og at det er en historie bak hva verket betyr og hvorfor hun har valgt å strikke.


En kan lese mer om hele utstillingen hun deltok i, "Strikknikk" på 
Norske Kunstforeningers sider, og mer om historien hennes her.


mandag 26. oktober 2009

Graffiti i Stavanger

Vi fikk i oppgave å gå ut i byen i Stavanger eller Sandnes å ta bilder av street art.
Jeg tok bilde av denne graffitien, som var på bygget til Arkaden. Graffitien er laget ved nuart festivalen i Stavanger 2009.
Jeg likte hvordan den blå fargen og runde formen gav stor kontrast til St. Peters kirken i bakgrunnen, da den har en veldig hard form med rette kanter og linjer og en veldig rød farge.


onsdag 30. september 2009

Street Art

Nick Walker aka The Apish Angel

Jeg valgte å ha om Nick Walker fordi; kunsten hans er samfunnskritisk, han legger vekt på at graffiti ikke er vandalisme. Og fordi han har vært i Stavanger og en kan finne noen av hans verk på veggene i byen vår, var det litt ekstra interessant.
Han har laget en slags bildeserie der han kaller bilde the night after in eks New York, der en ser silhuetten av byen med masse fargeklatter på seg. Dette har han laget av mange forskjellige byer.
Han har et gjennomgående tema i kunsten sin som handler om vandalisme.
Teknikken han mest bruker er sjablonger, fordi det tar mindre tid enn å lage en hel piece med spraybokser. Men han bruker også begge deler, sjablong og freehand sprayboks for å få fram den ønskede effekten i bildene sine.
Verkene hans er ofte humoristiske og litt ironiske. Han liker å bruke skarpe farger for å lyse opp grå og kjedelige vegger.


mandag 14. september 2009

Møbelgalleriet



Vi var på en liten klassetur til møbelgalleriet i Stavanger. I dag fikk vi en liten oppgave om å skrive om et møbel vi likte, eller ikke likte i butikken.
Jeg syntes denne stolen her, Eames gyngestol (rocker) var ganske kul. Selve stolen er laget i plastikk med bein i metall og tre. At det er brukt tre veldig forskjellige materialer får veldig godt fram de forskjellige kvalitetene. Det skinnende i plastikken, det varme i treet og det kalde og sterke i metallet.
Og siden metallet er så tynt og lite, ser det nesten ut som om stolen flyter i lufta.

Møbelgalleriet
Hei

Dette er en blogg som har blitt opprettet i faget visuell kultur og samfunn, på forus vidergående skole.
Her kommer jeg til å lage litt innlegg om design o.l