tirsdag 1. desember 2009

Propaganda plakat

Propaganda betegner i moderne språkforståelse en ensidig fremstilling av informasjon for at mennesker skal ta stilling til en sak på en bestemt måte. (Wikipedia)
Jeg har sett på propagandaplakater fra USA under 2 verdenskrig. De fleste plakatene spiller på at de som er igjen i landet må være modige og hjelpe landet sitt i vanskelige tider. Eksempel at kvinner burde ta seg enn jobb, istedenfor å bare være hjemme og leve på lønnen hun får fra mannen sin. Det er også mange bubdskap om at en bør spare på rasjoner og at en ikke skal diskutere produksjon av våpen eller hvor krigsskip befinner seg. På det siste punktet spiller de veldig på dårlig samvittighet. Det er bilder av døde soldater og unger som har mistet faren sin fordi noen hadde snakket i utide. Plakatene sier at det ikke er trygt å snakke, fordi fienden lytter på hva du sier.
Menneskene som er "hjemme" i USA er framstilt som sunne og pene mennesker som gjør hva de kan, og litt mer for fedrelandet sitt. Untatt i den ene plakaten jeg fant, der noen sitter på en bar og drikker, mens de diskuterer skipsposisjoner o.l. Personene er tydelig påvirket av alkohol. Plakaten sier også indirekte at en ikke skal gå å drikke, sløse med energi og rasjoner, med å gjøre slike ting.1 kommentar:

  1. Du har funnet fram til mange artige plakater.Spennende at du har valgt disse amerikanske plakatene.

    SvarSlett